2010. április 17. – Meglátogattam a III. Bátorligeti Messier-maratont

A III. Bátorligeti Messier-maraton 2010. április 16-18. között került megrendezésre. Én csak egy napot töltöttem el ott. Szombat reggel indultam útnak Nagyszalontáról, egyedül.
Az országból a csalánosi határátkelőnél léptem ki. A határátkelőtől 15 kilométernyi táv megtétele után (tizedannyi, mint Nagyszalontától Csalánosig) megérkeztem Bátorligetbe. Mivel ez egy kis település, könnyen megleltem a Tuzson János Ökocentrumot, amely otthont adott a találkozónak, illetve ahol a résztvevők szállást kaptak.
Megérkezésem után ébredeztek azok, akik pénteken jöttek és az éjszaka egy részét a bátorligeti észlelőréten töltötték.
Béres Gábor, a rendezvény szervezője, nagy szeretettel üdvözölt és örült, hogy sikerült eljutnom a Messier-maratonra. A délelőtt további részében előadásokat hallhattunk, láthattunk.
Elsőként Tóth István előadását élvezhettük, Távolságmérés a csillagászatban címmel. Ez után Gyarmathy István a hortobágyi Csillagoségbolt Park terveiről beszélt. A távcsőtükrök amatőr mérési módszereiről Zsámba Istvántól kaphattunk értékes információkat. Majd Mizser Attila mesélt nekünk Galileiről – a tőle megszokott egyéni humorával fűszerezve mondandóját. Végül vendéglátónk, Béres Gábor ismertette a Nyírségi Csillagászati Egyesület terveit.
Az előadások után, az ebédszünet előtt, egy PST-vel nézegettük a Napot.
Ebédszünet után az észlelőrétre mentünk, ahol igényes repülőmodell bemutatóban volt részünk, késő délutánig. Ezt követően visszatértünk a szálláshelyre, ahol felkészültünk az éjszakára.
A napnyugta ismét az észlelőréten talált bennünket. Csodálatos színekkel köszöntött be az alkonyat, ami a légkörben jelenlévő vulkanikus eredetű pornak (melyről egy izlandi vulkán gondoskodott) volt köszönhető.
Ahogy sötétedett, egyre több távcső került az ég alá az egyre sokasodó autók csomagtartójából. Az első három látványosság a Hold, a Vénusz és a Merkúr volt.
Mivel én nem vittem magammal semmilyen távcsövet, mások műszereit „bitoroltam”. Bár a Messier-maratonon voltam, nem végeztem megfigyeléseket, csak a különböző műszerekkel nézelődtem, beszélgettem a többi résztvevővel. Nem készültem észlelési programmal – a társaság kedvéért mentem oda. A tartalmas szombati nap után, immár vasárnap helyi idő szerint 1 órakor hagytam el a helyszínt és haza indultam.
A csendes éjszakai országúton, összegezve a nap eseményeit, megfogadtam, hogy máskor is eljövök, lehetőleg hosszabb időre.

Az esemnény képgalériája: http://www.mcse.hu/galeria/main.php/taborok/Batorliget2010

Csukás Mátyás
EMCSE - Tudományos titkár
Nagyszalonta
Jordan

A hir datuma: 
Saturday, April 17, 2010 - 10
A hir evjarata: 
2010
A hir helye: 
Nagyszalonta