2010. szeptember 18. – „A Hold éjszakája” (IOMN)

„A Hold éjszakája” (International Observe the Moon Night – IOMN –, http://observethemoonnight.org) egy évente megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, amely a Hold megfigyelésén keresztül népszerűsíti a csillagászatot.
2010. szeptember 18-án, Nagyváradon három házigazdája volt ennek a rendezvénynek: a Merdian Zero csillagászkör, a Mihai Viteazul Technikai Kollégium illetve az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület. Ez utóbbi szervezetet e sorok írója képviselte. Az ötletadó, hogy közösen szervezzük meg ezt, Nicoleta Pazmany tanárnő volt.
A helyszín a Nagyváradi Vár volt. Az esemény első részében előadásokat láthattunk, hallhatunk, a vár Vörös Barlang termében. A Merdian Zero csillagászkör részéről Vlad és Andra Filimon, Georgiana Gavra valamint Cristian Man bemutatóiban a Hold kialakulásáról, fázisairól, a hold- és napfogyatkozásokról, az Apollo holdprogramról volt szó, és bemutatásra került egy Cassini által 1679-ben készített holdtérkép, amelyen egy női arckép (!) is feltűnik (http://www.utexas.edu/opa/blogs/culturalcompass/2009/11/19/cassinis-moon...).
Végezetül különböző asztrofotókat láthatott a kb 40 fős közönség, melynek témája természetesen a Hold, illetve a Hold különboző alakzatai. Ezt az előadást én magam tartottam.
A második rész a várudvaron zajlott, ugyanis a Hold távcsöves bemutatására került sor, a szakadozó felhőzet között. A bemutatást a Merdian Zero csillagászkör részéről Dan Cernea és Marius Deaconu végezte, a szakkör 200 mm-s Dobson-jával, míg az EMCSE . részéről szerénységem tartotta a frontot, a 90/900 mm-s Fraunhofer refraktorommal.

Csukás Mátyás
EMCSE - Tudományos titkár
NagyszalontaAir Jordan VI 6 Shoes

A hir datuma: 
Saturday, September 18, 2010 - 10
A hir evjarata: 
2010
A hir helye: 
Nagyszalonta