2011. szeptember 17. – Változós találkozó Kecskeméten

A Magyar Csillagászati Egyesület évente szervez találkozókat a különböző szakcsoportjai számára. 2011. szeptember 17-én a Változócsillag Szakcsoport találkozójára került sor a „hírös” városban, azaz Kecskeméten.
Az odaút során, egy kitérőt tettem és találkozhattam a nagyszénási MIRA csillagászati szakkör vezetőjével Fődi Andrásnéval (Anival) és a Kiss György Csillagda vezetőjével, Zahorecz Istvánnal, akik bemutatták a kör új székhelyét, amely a csillagda szomszédságában van (http://www.kgycsillagda.atw.hu).
Mivel sietnem kellett, csak rövid ideig beszélgethettünk. Jól esett újra találkozni a mindig lelkes barátaimmal.
Immár feltöltődve siettem Kecskemétre, s mivel nem ismerem a várost, kissé nehezen leltem meg a találkozónak helyszínt adó Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karát.
Ennek köszönhetően késve érkeztem, az első előadás már elkezdődött.
Zsoldos Endre előadása nyitotta a sort. Ez egy történeti visszatekintés volt a magyarországi változócsillagászatról.
Másodikként Kiss László beszélt, az AAVSO megalakulásának századik évfordulója kapcsán, a jelen kor aktuális kihívásairól.
Egy rövid szünetet közbeiktatva készült el a csoportkép.

A harmadik előadás az M51 és az M101 jelű galaxisok utóbbi években felfedezett szupernóváiról szólt. Vinkó József volt az, aki az érdekfeszítő témát bemutatta.
Ezt követően Szabó M. Gyula az exobolygók kereséséről tartott előadást. Hogyan kerülhet ez a téma egy változós találkozóra? Úgy, hogy az exobolygók keresésének egyik módszere a csillagok fényváltozásának minél pontosabb mérése – tranzit módszer.
A csillag korongja előtt áthaladó bolygó a csillag fényében század magnitúdós elhalványodást okoz.
A következő előadás előtt ebéd szünetet tartottunk. Kihasználva a lehetőséget, az épület tetején elhelyezett obszervatóriumban (http://hirek.csillagaszat.hu/foldi_tavcsovek/20110414-kecskemet-csillagv...) megnézhettük a Napot H-alfa naptávcsövön keresztül.
Az ebéd szünet után Csák Balázs előadásában a „változózás” (változócsillagok megfigyelése) egy új módját mutatta be, digitális fényképezőgép és megfelelő számítógépes hardware illetve software felhasználásával.
Szintén a számítógép változós felhasználásával kapcsolatos volt az ezt követő prezentáció. E sorok írója mutatta be saját fejlesztésű számítógépes alkalmazását, amely a „Pleione” nevet kapta.
(Ezt az előadást az EMCSE táborban szintén hallhatták az érdeklődők.)
Az előadások sorát Kiss László zárta, a Kepler űrtávcső változócsillagászati „melléktermékeivel”.
Az előadások rögzítésre kerültek és megtekinthetőek a MCSE galériájában (http://www.mcse.hu/multimedia).
Végezetül egy kötetlen beszélgetés következett. A beszélgetést Mizser Attila terelgette a megfelelő irányba, rendre megszólítva régi és új változó észlelőket. Ezt a beszélgetést is rögzítették videókamerával és megtekinthető itt:

Csukás Mátyás
EMCSE - Tudományos titkár
NagyszalontaJordan

A hir datuma: 
Saturday, September 17, 2011 - 11
A hir evjarata: 
2011
A hir helye: 
Nagyszalonta