A távcső mellett és egyébb úton szerzett szellemi örömök olyan kincsek amelyek csak akkor maradnak meg, ha szétosztjuk.
És ahányszor szétosztjuk annyiszorosára nő bennűnk ennek a szellemi örömnek a nagysága.

Kulin György

I. Erdélyi Napórás tanácskozás

Naporas tanacskozas
A bejegyzés helye: Csíkszereda
A bejegyzés dátuma:  24/06/2023

Eddig még nem látott eseményt szervezett 2023. június 24-én az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület napórás tanácskozást. A rendezvénynek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara adott otthont. Miért éppen Csíkszeredán? Mert az egész országban Hargita megyében található a legtöbb napóra!

A tanácskozó megvalósítását nagyban segítette a VEGA Csillagászati Egyesület, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület és az ausztriai Kepler Csillagászati egyesület „The Univers to Youth”, azaz „Villágegyetem az ifjúságnak” című Erasmus+ projekt.

A tanácskozáson mintegy 30-an vettek részt.

Valamikor a napórák szabták meg a faluközösségek életritmusát, azok mutatták, mikor kell templomba menni, és mikor mennyi az idő. A napórákat jól látható helyre tették, a falu közepében levő templomtoronyra, vagy ha védőfal vette körül a templomot, akkor arra (Csíkkarcfalva, Székelyderzs).

Amikor divatba jöttek a mechanikus toronyórák, a napórák megmaradtak, ugyanis pontosabbak voltak, mint a toronyórák, és ahol siető vagy késő toronyórákat 2-3 naponként a napórák után állították be.  Így évszázadokon át a napóra kultúránk részévé vált. Csak akkor kezdtek kimenni a divatból, amikor bevezették az időzónákat és a központi pontos időjelzést.

De ez a 100 év elég volt ahhoz, hogy megfeledkezzünk róluk. 1990 után, amikor néha már került pénz egy-egy templom felújítására, csodálkozunk, hogy a restauráláskor napórák bukkannak elő a mészréteg alól (Gyegyószentmiklós 1993, Gyergyóalfalu 2010, Csíkszenttamás 2015, stb.). Várhatóan újabb napórák kerülnek napfényre, ugyanis jó okunk van feltételezni, hogy tulajdonképpen minden erdélyi magyar vagy szász templomon kellett legyen napóra. De ahogyan a napórák kimúltak, kimúlt a napórák tudománya is, kikoptak azok az ismeretek, amelyek a pontos megszerkesztésükhöz szükségesek. Emiatt egyes helyen, ahol próbálták felújítani a régi napórát, sokszor nem járt sikerrel, a napóra még pontatlanabb lett.

Ebben próbáltak segíteni a konferencia előadásai, utat mutatni bárkinek a napórák felé, legyen az csillagász, építész, archeológus, restaurátor vagy egyszerű amatőr,  aki napórát szeretne készíteni saját otthonába. Délután pedig meglátogatták a Csíki-Medence és a Gyergyói-Medence napóráit.

Ismerjük meg kultúránk elfelejtett értékeit, becsüljük meg őket, elevenítsük fel a napóra kultúrát, hiszen jó szórakozás egy napórát készteni, fejleszti az elméleti gondolkodásunkat, gyakorlati kézügyességünket és az esztétikai érzékünket (Nyugaton és Magyarországon ezt már évtizedek óta teszik)!

Program

8:30 Regisztráció

9:15-9:30  Konferencia megnyitóbeszédek (Makó Zoltán, Miholcsa Gyula)

9.30-10.00 Nagy Botond: Az idő mérése.

10:00-10:30. Szőcs Endre: Az északi (vagy déli) irány megtalálása, minél pontosabb meghatározása.

10:30-11:00 Miholcsa Gyula: Napóra típusok, példák Erdélyben, pontosságuk.

11:00-11:15 Kávészünet

11:15-11:45 Hercgez Tamás: A több számlapú napórák.

11:45-12:15 Keresztes Pál: Napórát készítettem.

12:15-12:45 Miholcsa Gyula: A csíkszentamási torony és napóra restaurálása.

12:45-13:15 Kiállítás: NAPÓRÁK. Megnyitója és megtekintése (napóra, asztrofotó, könyv, stb. a csíkszeredai közönségnek is).

14:00 Kirándulás a csíki és gyergyói medence napóráihoz.

Sajtó hírek

Sapientia-EMTE , Csíkszeredai Kar

Erdélyi Napórás Tanácskozásra kerül sor (sapientia.ro)

Székelyhon

Egyre népszerűbb Erdélyben is a napóra-készítés (szekelyhon.ro)

European Society for Astronomy in Culture – SEAC

NewsLetter, Winter 2024

-attached

Hungarian Broadcast of Romanian Television

Erdély napórai The Sundials of Transylvania Cadrane solare din Transilvania – PDF Free Download (docplayer.hu)

Napórás tanácskozás – FotóGaléria